(Novum) - Eerstehulpartsen vrezen dat mensen in dunbevolkte regio's langer moeten gaan reizen naar de eerste hulp, ook bij acuut levensgevaar. Dat schrijft Trouw maandag. Volgens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen Crispijn van den Brand kan 'goede spoedzorg wel eens ver van burgers in regio's als Noordoost-Groningen of Zeeland af komen te liggen'.
Voor elk van de elf zorgregio's maken zorgverzekeraars op dit moment plannen voor de concentratie van de spoedeisende hulp. De afgelopen weken lekten conceptplannen uit. "In de grote steden is het wellicht acceptabel dat niet in elk ziekenhuis de volledige spoedeisende hulp op peil blijft, maar in de regio kan het leiden tot problemen", zegt Van den Brand.
Volgens de voorzitter gaan verzekeraars ervan uit dat goede zorg vooral wordt geleverd door een ziekenhuis waar bepaalde handelingen veel worden uitgeoefend, ook als dat verder weg staat. "Maar voor de kwaliteit van bijvoorbeeld zorg bij een beroerte kan tijd heel belangrijk zijn", waarschuwt Van den Brand.
Rotterdam en omliggende gemeenten uitten vorige week al hun zorgen over de plannen. Zorgverzekeraars Nederland meldde vervolgens dat de concentratie van taken voor ziekenhuizen er niet toe leidt dat mensen straks een te grote afstand moeten afleggen voor ze spoedeisende hulp te krijgen. De spoedeisende hulp verdwijnt alleen in gebieden waar veel ziekenhuizen dicht bij elkaar zitten.