Normal_alleen_tijdens_eerste_coronagolf_nam_aantal_bezoeken_aan_huisartsen_af

Tijdens de eerste golf besmettingen in de coronacrisis lag het totale aantal bezoeken aan de huisarts 11 procent lager dan in dezelfde periode (maart – juni) in 2019. Het aantal bezoeken voor klachten die mogelijk te maken hadden met kanker of hartziekten lag 21 procent lager. In de tweede coronagolf, tussen september en december 2020, was het aantal bezoeken aan de huisarts weer hetzelfde als in 2019. Dit meldt het RIVM, dat hier samen met Nivel onderzoek naar deed. 

Het RIVM en Nivel interviewden mensen en vroegen ook naar de redenen om zorg te mijden. Zo werd genoemd dat assistenten van huisartsen strenger selecteerden wie er voor een bezoek in aanmerking kwam. En soms vonden mensen zelf dat hun klachten niet ernstig genoeg waren. Ook de berichtgeving in de media had invloed. Mensen met klachten waren bang besmet te raken of om het coronavirus door te geven. Daarnaast dachten sommigen dat het niet mogelijk was om een afspraak te maken omdat de reguliere zorg afgeschaald werd.

Hoger aantal ‘korte consulten’ blijft

Het aantal korte consulten (korter dan 5 minuten) lag hoger tijdens de eerste golf. Waarschijnlijk waren dit telefonische afspraken of mailuitwisselingen. Het lijkt erop dat dit na de eerste golf zo is gebleven, aldus de onderzoekers. Dit sluit namelijk ook aan bij resultaten uit een ander RIVM-onderzoek. Beeldbellen met een arts of verpleegkundige nam in 2021 enorm toe.

Tussen september en december 2020, de tweede coronagolf, was er geen verschil meer in het aantal bezoeken aan de huisarts in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Door: Nationale Zorggids