In de loop van volgend jaar krijgen pasgeboren baby’s geen vitamine K-druppels meer maar een injectie met de vitamine. Dit omdat toediening via een prik in sommige gevallen beter werkt dan via druppels. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot hersenbloedingen. Jaarlijks krijgen ongeveer twee baby’s met galgangartresie in Nederland een hersenbloeding door een tekort aan vitamine K. Dit melden de Gezondheidsraad en Algemeen Dagblad.
Het advies om vitamine K te injecteren gaf de Gezondheidsraad in 2017 al. Het gaat hierbij om baby’s die borstvoeding krijgen. Voor pasgeborenen die flesvoeding krijgen is de huidige orale toediening van vitamine K afdoende. Deze vitamine zit namelijk ook in de type voeding die zij krijgen. Echter geldt dit niet voor baby’s die geborstvoed worden. Zij nemen de vitamine minder goed op en lopen dus een groter risico op bloedingen, stelde de Gezondheidsraad in 2017.
Een verhoging van de orale dosis in 2011 leidde niet tot minder bloedingen en daarom adviseert het een intramusculaire (via het spierfweefsel) injectie van één milligram vitamine K voor pasgeboren borstgevoede baby’s.
Oraal alternatief
De Gezondheidsraad snapt dat er ouders zijn die hun kinderen niet willen laten injecteren en adviseert deze ouders om hun kind driemaal oraal twee milligram vitamine K te geven. Dit zou dan direct na de geboorte moeten gebeuren, na vier tot zes dagen en na vier tot zes weken. Met het advies hoopt de raad het aantal jaarlijkse bloedingen te verminderen.
Goede voorlichting
Het is volgens verloskundige Margot van Dijk belangrijk dat ouders en verloskundigen weten dat er een alternatief is. Zij kan zich namelijk voorstellen dat niet alle verloskundigen een baby zomaar willen injecteren. Van Dijk denkt ook dat het voorgestelde alternatief van de Gezondheidsraad even effectief is. “De enige reden dat daarvoor nu niet gekozen is, is dat de injectie net iets beter leek te werken. Maar de zieke baby’s in het onderzoek hadden allemaal niet de volledige vitamine K-dosis gehad", zegt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.
Door: Nationale Zorggids