Normal_justitie__rechtbank

Twee mannen uit Utrecht en een uit Amsterdam stonden voor de rechter op verdenking van fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). Zij zouden als client van een malafide thuiszorgorganisatie jarenlang betrokken zijn geweest bij deze vorm van fraude. Tegen hen zijn deels voorwaardelijke gevangenisstraffen tot twaalf weken, werkstraffen tot 90 uur en deels voorwaardelijke boetes tot 1.000 euro geëist. De hoofdrolspelers in deze zaak, drie Utrechtse broers die samen de thuiszorgorganisatie runden, werden vorig jaar al veroordeeld tot celstraffen en een boete van 295.000 euro. Nog achttien andere cliënten worden vervolgd. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De thuiszorgorganisatie van de broers had verschillende cliënten die gebruikmaakten van zorg. De organisatie verstuurde valse facturen en declareerde veel meer geld dan waar daadwerkelijk zorg voor was geleverd. Cliënten betaalden de facturen met hun persoonsgebonden budget dat ze van de overheid toegewezen hadden gekregen om hun eigen zorg in te kopen. De gedagvaarde cliënten waren zich er volgens het OM van bewust dat er gefraudeerd werd. Ze maakten afspraken over de handelswijze met de thuiszorginstelling en kregen een substantieel deel van het illegaal verdiende geld contact uitgekeerd.

Kwetsbare personen

Bij de beslissing om tot vervolging van de cliënten over te gaan en bij het bepalen van de strafeis is gekeken naar de persoonlijke omstandigheden. Veel van de verdachten zijn daadwerkelijk kwetsbare personen die een bepaalde mate van zorg nodig hadden. Het uitvoeren van taakstraffen is voor sommigen fysiek ook niet mogelijk. Ook beschikken de verdachten veelal over een beperkt inkomen. Toch is er bewust voor gekozen om de cliënten wel te vervolgen. Het moet duidelijk zijn dat misbruik van gemeenschapsgeld niet getolereerd wordt. Pgb-fraudeurs stelen immers geld dat beschikbaar is gesteld om een kwetsbare groep in een belangrijke zorgbehoefte te voorzien.

Gebruikelijk is dat fraudeurs zoals die vandaag terechtstonden via civiele procedures worden verplicht het onrechtmatig verkregen geld terug te betalen.

De rechtbank doet op 13 januari uitspraak.

Door: Nationale Zorggids