Normal_pexels-vidal-balielo-jr-4005600

Bevallende vrouwen vinden het fijn, maar zorgprofessionals in ziekenhuizen raken alleen maar gefrustreerd door de aanwezigheid van doula’s. Deze mentale zwangerschaps- en bevallingscoaches zijn niet medisch opgeleid, maar blijken zich toch regelmatig met medische kwesties te bemoeien, zeggen verloskundigen, gynaecologen en hun beroepsorganisaties. Dit meldt Nieuwsuur. 

De gefrustreerde gynaecologen en verloskundigen zeggen bijvoorbeeld dat ziekenhuisbevallingen worden tegengehouden bij een slechtlopende thuisbevalling, of dat doula's openlijk kritisch zijn over een beslissing van een verloskundige of gynaecoloog wanneer een medische ingreep nodig lijkt.

Geboorteplan is leidend

Een gynaecoloog zegt: “Ik kreeg meteen een geboorteplan overhandigd. Daar stond in dat ik geen inwendig onderzoek mocht doen, geen infuus mocht inbrengen en de vrouw geen pijnstilling mocht aanbieden. Alle communicatie moest uitsluitend via de doula verlopen. Ik werd volledig buitenspel gezet.” Een anonieme verloskundige vertelt over een situatie waarbij een vrouw geen hormonen wilde krijgen. Toch bleek hiertoe uiteindelijk medische noodzaak te zijn. Hoewel de ouders de hormonen toch wilden, wilde de doula dat niet omdat het niet in het geboorteplan stond.

Niet vergoed 

Doula’s worden niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Vrouwen zijn bereid om flink te betalen voor de onverdeelde aandacht van de doula die een verloskundige bijvoorbeeld niet kan geven: een traject kost tussen de 700 en 1.500 euro.

Verloskundigen zien wel dat er een taak voor hen ligt weggelegd en dat is meer aandacht voor de vrouw van het begin tot het einde. “Dat signaal moeten we oppakken en deze zorg moeten we beschikbaar stellen voor alle zwangeren in Nederland”, zegt Carola Groenen van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Door: Nationale Zorggids