Op Wereld COPD-dag op 20 november, vraagt het Longfonds aandacht voor de longziekte COPD, waar in Nederland naar schatting 600.000 mensen mee leven. Vroege opsporing van de ziekte is cruciaal om de voortgang te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren. “Op tijd erbij, is kwaliteit erbij”, zegt Károly Illy, directeur van het Longfonds.
Bij COPD zijn de longen onherstelbaar beschadigd. Er is dus geen kans op genezing. Veel mensen lopen jarenlang rond met klachten voordat zij de diagnose krijgen. Volgens de Nivel Longmonitor 2024 duurt dit gemiddeld vijf jaar. De gevolgen van de ziekte zijn ingrijpend: ernstige benauwdheid, kortademigheid en weinig energie maken dagelijkse activiteiten een uitdaging. Ondanks de zware impact wordt COPD vaak niet direct herkend, omdat klachten worden toegeschreven aan bijvoorbeeld roken of ouderdom. Wereldwijd is de longziekte de vierde meest voorkomende doodsoorzaak.
Grote maatschappelijke impact
De bijkomende maatschappelijke kosten zijn ook enorm met jaarlijks zo’n 753 miljoen euro. Als de ziekte niet tijdig wordt ontdekt, belanden mensen vaker in het ziekenhuis en verslechtert hun gezondheid sneller.
Neem klachten serieus
Het Longfonds roept mensen op alert te zijn op symptomen zoals langdurig hoesten, kortademigheid of moeite met dagelijkse activiteiten. Veranderingen in leefstijl, zoals stoppen met roken en regelmatig bewegen, kunnen de voortgang van de ziekte aanzienlijk vertragen. Voor een snelle check biedt het Longfonds de COPD-risicotest aan, waarmee je binnen een minuut je risico kunt inschatten.
Door: Nationale Zorggids