Een nieuw artikel in toonaangevend tijdschrift The Lancet waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering. De opwarming van de aarde heeft wereldwijd ongekende gezondheidsrisico’s tot gevolg, zeggen experts. Het aantal hittegerelateerde sterfgevallen neemt toe en na extreme neerslag is er vaker sprake van infectieziekten en ziektekiemen in het drinkwater. Ook over muggen hebben wetenschappers grote zorgen. Dit meldt SKipr.
Ieder jaar brengen experts een rapportage uit over de stand van zaken omtrent klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. Volgens klimaatdienst Copernicus was 2023 het warmste jaar in recente geschiedenis. Waarschijnlijk hadden we vorig jaar zelfs te maken met het warmste jaar van de afgelopen 100.000 jaar. Gevolg is dat flink meer ouderen sterven door extreme hitte. Het aantal sterfgevallen onder ouderen was in 2023 167 procent hoger dan het aantal hittegerelateerde sterftes in de jaren 90.
Infectieziekten
Vorig jaar had de aarde ook veel langdurige periode van extreme droogte op de helft van de landoppervlakte, waardoor 151 miljoen mensen meer voedselonzekerheid ervaarden dan tientallen jaren geleden. Hierdoor is er vaker dan voorheen sprake van uitdroging en ondervoeding. Aan de andere kant zorgt ook extreme regenval voor problemen. Niet alleen door overstromingen, maar ook doordat extreme neerslag leidt tot infectieziekten. In het drinkwater komen meer ziektekiemen voor.
Knokkelkoorts
Dan zijn er ook nog de muggen die ziektes als dengue kunnen overbrengen op de mens. De tijgermug is bijvoorbeeld op steeds meer plekken in Europa te vinden. Hierdoor waren er wereldwijd 5 miljoen mensen die vorig jaar knokkelkoorts opliepen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky