Co-Med overtrad regels zorgfusietoets bij overnames huisartsenpraktijken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld dat Co-Med de regels van de zorgfusietoets meerdere malen heeft overtreden bij de overname van diverse huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom, Den Haag, Eindhoven en Zwolle. De overtredingen betroffen het niet melden van overnames en het afronden van fusies zonder de verplichte goedkeuring van de NZa. Dit meldt de Zorgautoriteit.

Volgens de wet- en regelgeving moeten zorgaanbieders die een fusie aangaan, goedkeuring krijgen van de NZa voordat de overname wordt voltooid. Co-Med voldeed niet aan deze verplichtingen. Hoewel de NZa normaal gesproken zou kunnen overgaan tot handhaving, heeft ze vanwege het recente faillissement van Co-Med besloten af te zien van boetes. Handhaving zou geen zin hebben, omdat eventuele boetes door het faillissement hoogstwaarschijnlijk niet geïnd kunnen worden. Daarnaast wil de NZa het afwikkelen van het faillissement en de doorstart van de betrokken huisartsenpraktijken niet vertragen, in het belang van de patiënten en huisartsen.

Wettelijke toetsing bij fusies en overnames

Volgens de NZa moeten zorgaanbieders of zorgconcern die minstens 50 zorgverleners in dienst hebben, een fusie of overname vooraf melden en wachten op goedkeuring. De toetsing is bedoeld om te zorgen dat zorgaanbieders voldoende inzicht geven in hun plannen en dat deze zorgvuldig worden beoordeeld. Dit is belangrijk omdat fusies grote gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg in bepaalde regio’s. Het doel van de zorgfusietoets is ervoor te zorgen dat de kwaliteit en continuïteit van de zorg in de regio gewaarborgd blijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky