Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.
"Dit zou betekenen dat 89.000 mensen geen longkanker krijgen, ruim 16.000 mensen geen blaaskanker, en bijna 15.000 mensen geen slokdarmkanker", aldus het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat heeft voor het eerst een dergelijke statistische doorrekening gemaakt, op basis van gegevens van onder andere de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De berekeningen, waarbij de onderzoekers aan de conservatieve kant zeggen te zijn gebleven, werden gemaakt met methoden van gezondheidsinstituut RIVM en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Aantal rokers in Nederland
Op dit moment rookt nog 19 procent van de Nederlanders. "Lange tijd zagen we dat dit percentage jaarlijks afnam, maar recentelijk is dit niet gedaald", aldus het IKNL. "Onder jongeren is roken juist weer toegenomen", weet het centrum. Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, wil snel actie van de overheid: "Ik kan letterlijk huilen om het feit dat jongeren weer meer zijn gaan roken. Op zo'n korte termijn zullen er zoveel vermijdbare nieuwe kankerpatiënten zijn. Dit is hartverscheurend."
"De beste rookpreventie is simpelweg niet beginnen met roken, ook niet met vapen. Maar voor rokers die willen stoppen, is hulp essentieel", vult tabaksexpert bij het Trimbos Instituut Esther Croes aan.
De Nederlandse Kanker Agenda is een gemeenschappelijk plan tegen kanker van organisaties verenigd in het Nederlands Kanker Collectief.
Door: ANP