Twee derde van de mensen werkt onbeschermd met kankerverwekkende stoffen

Een meerderheid van de werknemers die met kankerverwekkende stoffen werkt, doet dat zonder beschermingsmiddelen. Dit blijkt uit een peiling van vakbond FNV onder ruim 500 mensen. De belangrijkste oorzaak voor het gebrek aan beschermingsmiddelen is de hoge werkdruk. Maar vaak genoeg is er ook geen voorlichting van de werkgever of levert deze geen beschermingsmiddelen. En dat terwijl jaarlijks vierduizend mensen overlijden door hun werk. 2.500 daarvan door kanker. Dit meldt FNV. 

Volgens FNV komt een aanzienlijk deel van de sterfgevallen door kanker door werk met kankerverwekkende stoffen. En ook vooraf stapelen de problemen zich op: patiënten en hun familieleden krijgen geldproblemen doordat de WIA-regels voorschrijven dat ze alleen recht hebben op een lage arbeidsongeschiktheidsuitkering. Soms krijgen ze helemaal niets, stelt de vakbond.

Zero death

“Kanker door het werk is veruit de belangrijkste doodsoorzaak onder arbeidsdoden; alle alarmbellen moeten afgaan bij deze cijfers over voorlichting en onbeschermd werken. Niet alleen wij, maar ook de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en het kabinet weten al veel langer dat sommige werkgevers beroerd met de gezondheid van werkenden omgaan. Het zou goed zijn als de nieuwe staatssecretaris zich - net als de vorige bewindspersoon - vierkant achter de werknemers stelt en het streven naar nul doden (zero death) overneemt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky