‘Lagere zorgkosten in wijken waar meer mensen sporten’

Econometrist Willem de Boer maakt zich zorgen over de stijgende kosten voor deelname aan sport. De btw erop gaat omhoog van 9 naar 21 procent, waardoor zwemlessen, fitnesssessies en de kaartjes voor officiële sportgelegenheden stijgen. Door te bezuinigen op sport, gaan de zorgkosten met name in de kwetsbare wijken omhoog. Buurten waarin meer mensen sporten hebben namelijk lagere zorgkosten dan buurten waar minder mensen sporten. Dit meldt NOS. 

De zorgkosten zijn tot wel 25 euro per persoon per jaar lager in wijken waar één procent meer mensen een verenigingssport als voetbal, tennis of hockey doen. Het lidmaatschapsgeld daar is gelukkig vrijgesteld van btw, maar de vrees is dat de contributie daarvoor toch stijgt omdat het gemeentefonds vanaf 2026 minder geld krijgt. Gemeenten kunnen er dan voor kiezen om geld dat bedoeld is voor sport ergens anders voor in te zetten. De Boer pleit daarom ook voor investeringen in sport.

Duurdere zwemlessen en fitnessabonnementen

Ook de oppositie ziet de prijsstijgingen in de sport niet zitten. Ouders moeten straks 200 euro per jaar meer betalen voor de zwemlessen van hun kinderen. Jaarlijks zijn zij straks zo’n 1.600 euro kwijt aan zwemlessen. Fitnesskosten stijgen naar 550 euro per jaar en een kaartje voor de Grand Prix van Zandvoort kost straks geen 399 maar 455 euro. “U heeft ervoor gekozen om alles wat het leven leuk maakt duurder te maken”, verweet D66-fractievoorzitter Rob Jetten Geert Wilders. Maar het gaat er niet alleen omdat zulke activiteiten leuk zijn, zegt De Boer. Sport gaat gepaard met flink wat maatschappelijke waarde, waaronder gezondheid.

Geen onderzoek naar gevolgen besparingen op lange termijn

De btw-verhoging op sport, cultuur, logies, boeken en media moet 2,3 miljard aan besparingen opleveren, maar naar de langetermijnkosten is geen onderzoek gedaan. En dat lijkt er ook niet te komen. De Boer stelt dat vooral volwassenen met een praktijkopleiding door de bezuinigingen geraakt worden. Zij maken relatief het meest gebruik van onder meer fitnessclubs die onevenredig getroffen worden door de btw-verhoging naar 21 procent.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky