Ongeveer 1,8 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade. Slechts 1,2 miljoen mensen zijn echter in de zorggegevens terug te vinden op basis van urine- en bloedonderzoek. Een groot deel van de mensen met nierschade blijft buiten beeld. Ieder jaar krijgen 130.000 mensen de diagnose nierschade. Volgens de Nierstichting blijft dit een onderbelicht probleem, met name omdat nierschade pas wordt opgemerkt als het eigenlijk te laat is. Dit meldt de Nierstichting.
De meeste mensen krijgen pas klachten als de nieren nog meer 30 procent of minder functioneel zijn. Het gaat dan ook vaak om chronische nierschade, wat onomkeerbaar is. Het is te laat om nierfalen te voorkomen of uit te stellen en dus is er dialyse of een niertransplantatie nodig. Ieder jaar komt 5 procent van de mensen met nierschade te overlijden aan de gevolgen ervan.
Risicofactoren nierschade
Maar hoe weet je op tijd of je nierschade hebt? Dat blijft lastig, maar risicofactoren zijn overgewicht, hartfalen, diabetes en een hoge bloeddruk. Zo heeft bijna 70 procent met nierschade een hoge bloeddruk, heeft 35 procent van de mensen met nierschade diabetes en komt hartfalen bij 12 procent van de mensen met nierschade voor. Een ongezonde leefstijl zoals roken, veel zout eten, ongezonde voeding en specifieke medicatie spelen ook een grote rol. Mensen met een verhoogd risico op nierschade, doen er goed aan om regelmatig hun bloedsuiker en bloeddruk te meten, en zeker eens per jaar een bloed- en urinetest te ondergaan.
Grotere kans op hart- en vaatziekten
“Het is belangrijk om in een vroeg stadium te weten of iemand chronische nierschade heeft. Niet alleen om nierfalen en sterfte te voorkomen. Wat veel mensen niet weten is dat je bij beginnende nierschade al een drie keer grotere kans hebt op een hart- en vaatziekte. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je verdere achteruitgang kan helpen afremmen en voorkomen”, aldus programmamanager Gezonde Nieren Annemiek Dorgelo bij de Nierstichting.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky