‘Beperk hittesterfte in Nederland met meer bomen, planten en struiken’

Ongezonde hitte is wereldwijd een groeiend probleem. In 2023 stierven ruim 47.000 Europeanen aan de gevolgen van de hitte. Bomen, planten en struiken kunnen hier bescherming tegen bieden, zegt IVN Natuureducatie. Op tropische dagen veranderen veel versteende en betegelde achtertuinen in openluchtovens. Het bos is dan de prettigste en gezondste plek om te zijn, aldus Noï Boesten van IVN. Daar is het flink koeler dan in de stad. Dit meldt de organisatie.

IVN pleit voor meer ruimte voor natuur in versteende gebieden. Inmiddels telt ons land meer dan tweehonderd Tiny Forests, op initiatief van de organisatie. Tiny Forests zijn minibosjes van het formaat tennisbaan. In openbare ruimtes kunnen deze veel verschil maken op het gebied van hitte. In tuinen en op balkons kunnen mensen zelf aan de slag om er schaduwplekjes, vijvertjes of een heg te maken.

Biodiversiteit

Ook is groen goed voor de biodiversiteit van steden. Op dit moment staat deze onder druk en zijn er steeds minder vogels en insectensoorten. “Dat tijd moet worden gekeerd. Meer groen is goed voor vogels, insecten en mensen.”

Door: Nationale Zorggids