In 2015 kwamen ziekenhuisbestuurders in het nieuws omdat zij dure wijntjes, bezoeken aan sterrenrestaurants en snoepreisjes ongeoorloofd declareerden. Daar werden een paar jaar later regels over opgesteld, maar anno 2024 lijken bestuurders zich hier nog altijd niet aan te houden. In 2017 zijn namelijk de afspraken gemaakt dat bestuurders jaarlijks inzicht moeten geven in hun declaraties en hun onkostenbeleid publiekelijk moeten maken, maar bij 90 procent van de ziekenhuizen gebeurt dat niet. Dit meldt NOS.
Sinds 2017 is de aangescherpte Governancecode Zorg van kracht, waarbij wordt uitgegaan van zelfregulering. Er is dus geen wettelijke plicht voor het openbaar maken van declaraties, maar in de praktijk blijken ziekenhuizen de code bijna niet na te leven. Slechts zeven ziekenhuizen voldoen aan alle afspraken: het Radboudumc, Antoni van Leeuwenhoek, Martini Ziekenhuis, Zuyderland, HagaZiekenhuis, Bravis en Elkerliek.
Dure reizen naar de VS
Er zijn dus weinig openbare declaraties, maar volgens NOS springen er een paar uit: zo heeft een UMCG-bestuurder een vijfdaagse studiereis naar de VS ter waarde van 15.000 euro gedeclareerd. Ook twee andere bestuurders declareren een reis naar de VS. Kosten: 6.100 euro per ticket voor een retourvlucht met tussenstop, deels in businessclass. Ziekenhuisbestuurders declareren ook leiderschapstrainingen die duizenden euro’s kosten en laten ook taxiritten van meer dan een ton vastleggen. Bestuurders mogen namelijk zelf niet rijden.
Dure hotelovernachting
In Leiden declareerde een bestuurder bijna 600 euro voor een overnachting in een hotel, inclusief diner. In de regeling staat dat zij hiervoor ongeveer de helft minder mogen declareren. Het Maastricht UMC declareerde in 1,5 jaar tijd voor 150.000 euro aan reizen naar het buitenland en voor 1 ton aan taxiritten.
Enkele ziekenhuizen hebben de afspraak gemaakt dat bestuursleden elkaar declaraties controleren, maar in 51 van de 74 ziekenhuizen is hier helemaal geen beleid voor of is geen informatie openbaar gemaakt. Zij hebben de declaratieregels dus genegeerd. Demissionair Conny Helder van Volksgezondheid noemt de resultaten uit het onderzoek “volstrekt onacceptabel”. “Het is publiek geld en daar moeten ze ook gewoon verantwoording over afleggen.”
Ziekenhuizen blijven weigeren
Helder gaat om de tafel met ziekenhuizen, maar houdt desondanks vast aan zelfregulering volgens de Governancecode Zorg. Rijnstate, ZMC, Sint Maartenskliniek en het Groene Hart laten weten hun declaraties niet openbaar te maken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky