Het ziekteverzuim is vorige maand gestegen vergeleken met oktober, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Dat komt vooral omdat werkende mensen meer griep kregen. De stijging is volgens ArboNed normaal voor deze tijd van het jaar, maar het verzuim komt nu eerder op gang dan vorig jaar en lijkt zich deze maand door te zetten.
Het ziekteverzuim lag in november op het hoogste niveau van 2023, samen met februari, aldus de arbodiensten. Ook toen heerste een griepgolf. Vanaf maart daalde het ziekteverzuim. In november steeg het gemiddelde verzuim weer, naar 5 procent. Dit betekent dat vijftig van duizend werkdagen zijn gemist door zieke werknemers. In oktober lag het verzuimpercentage op 4,7 procent. De stijging in het onderwijs is volgens ArboNed opvallend, in die sector kwamen 136 meldingen binnen per duizend medewerkers.
Langdurend verzuim door psychische klachten
Dit hele jaar hebben mensen zich minder vaak ziek gemeld dan vorig jaar, zegt directeur medische zaken Redmer van Wijngaarden bij ArboNed. "Tegelijkertijd zien we dat de trend van stijging van langdurend verzuim door psychische klachten doorzet. Daarbij zorgen de seizoenspieken in het verzuim door griepachtige klachten voor uitdagingen voor werkgevers in een toch al krappe arbeidsmarkt." Ruim een vijfde van de gemiste werkdagen komt volgens de arbodienst van stressgerelateerde klachten.
Psychische klachten zorgen er volgens Van Wijngaarden voor dat steeds meer mensen zich voor lange tijd ziek melden. "In veel gevallen had dit met de juiste en tijdige ondersteuning voorkomen kunnen worden. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek blijven en waar mogelijk tijdig in actie komen om een goede balans te behouden."
Door: ANP