Door een clip in te spreken van zo’n zes tot tien seconden, kan kunstmatige intelligentie achterhalen of iemand diabetes type 2 heeft. Het AI-model is nu al voor 98 procent nauwkeurig voor vrouwen. Voor mannen is de stemherkenningssoftware met artificial intelligence met 86 procent iets minder nauwkeurig. Dit meldt Scientias.
Naast de luisterclip, registreert de methode ook leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. Op basis van de die combinatie komt de software met de conclusie: wel of geen diabetes type 2. “Onze studie focust op significante stemvariaties tussen mensen met en zonder diabetes type 2. De manier waarop in de gezondheidszorg gescreend wordt op diabetes zou wel eens totaal kunnen veranderen”, denkt hoofdonderzoeker Jaycee Kaufman van Klick Labs.
Tijd en geld
Een groot deel van de mensen met diabetes weet niet dat ze kampen met deze aandoening. Pas als een huisarts diabetes vermoedt, krijgen ze een bloedtest waaruit dit moet blijken. Volgens de onderzoekers kost de huidige diagnostiek veel tijd en geld. Stemtechnologie kost tijd noch veel geld en helpt tegelijkertijd het aantal diabetesdiagnoses verbeteren. Door slechts een stemopname op de telefoon in te voeren en persoonlijke gegevens in te voeren, kan vanuit de “luie stoel” een diagnose worden gesteld.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky