Hartstichting lanceert 5 minuten spoedcursus over herkennen hartinfarct.

Omdat Nederlanders levensbedreigende situaties nog onvoldoende herkennen en bang zijn onterecht 112 te bellen, lanceert de Hartstichting de spoedcursus ‘Heb je even? Red een leven!’. Een online cursus van 5 minuten die mensen de ernst van klachten bij een hartinfarct, beroerte en hartstilstand leert. Dit meldt de Hartstichting. 

Uit onderzoek blijkt dat bijna 50 procent van de Nederlanders weleens een situatie heeft meegemaakt waarin iemand onwel werd. Alarmnummer 112 bellen is de snelste weg naar de juiste hulp, maar slechts 14 procent van de mensen met een hartinfarct en 24 procent van de mensen met een beroerte belandt na een telefoontje naar 112 in het ziekenhuis. Reden hiervoor is dat mensen bang zijn onterecht het alarmnummer te bellen omdat ze de levensbedreigende situatie onvoldoende herkennen.

Gezondheidsschade

Door 47 procent van de mensen wordt de ernst van de situatie onderschat en 21 procent van de mensen is bang onterecht naar de meldkamer te bellen. Familieleden en omstanders hebben hier minder moeite mee dan slachtoffers zelf. Onduidelijke klachten leiden vaker tot niet bellen of afwachten. Daardoor lopen ze onnodige gezondheidsschade op of komen ze zelfs vroegtijdig te overlijden.

Heb je even? Red een leven!

De spoedcursus ‘Heb je even? Red een leven!’ moet mensen helpen dergelijke levensbedreigende situaties beter te kunnen herkennen. In de cursus komen tien situaties voorbij waarin deelnemers leren inschatten hoe ze moeten handelen: 112 bellen, wachten of helemaal niets doen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky