De laatste paar jaren is het aantal beroertes flink toegenomen onder jonge mensen. Uit een langdurig onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc krijgen per jaar 3500 mensen tussen de 18 en 50 een beroerte. Volgens de onderzoekers komt het door overgewicht, ongezond eten, alcoholgebruik en drugs. Dit meldt RTL Nieuws.
Hoogleraar neurologie en een van de onderzoeker Frank-Erik de Leeuw zegt dat de cijfers opvallend zijn en flink zijn gestegen. "In twaalf jaar tijd is het aantal patiënten met een herseninfarct met 40 procent toegenomen onder vrouwen, en 60 procent onder mannen."
Ongezond leven
Helaas is de oorzaak niet precies te achterhalen, omdat ziekenhuizen alleen het aantal patiënten registreert en niet de oorzaken. Wel zegt De Leeuw dat ongezond leven een grote rol speelt. "Een beroerte ontstaat in veel gevallen door de dingen die we onszelf aandoen: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik." Maar toch blijft erfelijkheid een factor of wordt de oorzaak nooit ontdekt.
Jongeren
Het Trimbos-instituut heeft wel een trend gesignaleerd onder jongeren. Zij komen steeds vaker met een beroerte op de spoedeisend hulp terecht na knallende hoofdpijn of een hele hoge bloeddruk.
Voor veel jonge mensen is het onbekend dat drugsgebruik kan leiden tot een beroerte. "Het risico is natuurlijk groter als je langer en meer gebruikt, maar ook van eenmalig gebruik kun je een acute bloeddrukstijging krijgen, wat een beroerte kan veroorzaken doordat stolsels de bloedvaten in de hersenen verstoppen", Zegt De Leeuw.
Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut zegt dat meer onderzoek gedaan moet worden naar de relatie tussen drugsgebruik en beroertes bij jongeren. "Het lijkt er wel op dat drugs het risico vergroten", zegt Croes.
"Bij cocaïne is dat bijvoorbeeld logisch, want daarbij gaat je bloeddruk verder omhoog en de vaten vernauwen", legt Croes uit. Bij cannabis kan die link niet meteen worden gelegd. Wel kunnen bloedvaten makkelijker ontsteken door cannabisgebruik. "Dan kan je een wondje aan de binnenkant van het vat krijgen en daar blijven stolsels makkelijker op zitten."
Gevolgen
In Nederland leven ongeveer 372.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. Dit kan variëren van minder gevoel of verlamming in één arm of één been tot moeite met praten en slikken. Deze mensen zullen altijd met een mate van beperking leven.
De meeste mensen die getroffen worden zijn ruim boven de 70 jaar stelt De Leeuw. Terwijl het een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, kan de impact op jonge mensen als nog groter gezien worden. "Als het jonge mensen zijn, dan moeten ze er nog veel langer mee leven, vaak nog tientallen jaren."
De Leeuw vervolgt dat de meeste jonge mensen lichamelijk weer verbeteren na revalidatie, maar dat ze niet meer in staat zijn om hetzelfde leven als daarvoor te leiden. Vaak hebben deze mensen nog last van ‘onzichtbare gevolgen’ zoals concentratieproblemen, vermoeidheid, overprikkeling of kunnen ze niet meer voor hun gezin zorgen. "Dat zijn ernstige beperkingen. Aan de buitenkant denk je: die mensen zijn er goed vanaf gekomen. Maar ik zie in de praktijk: dat valt heel erg tegen."
Voorlichting
De Leeuw gelooft dat veel beroertes met voorlichting voorkomen kan worden. "Er zijn steeds meer en betere preventieprogramma's voor mensen die bij de dokter komen met overgewicht, een ongezonde leefstijl of verslavingen, maar die zijn vooral gericht op oudere patiënten die bij de dokter komen. Jongeren melden zich over het algemeen minder snel bij de huisarts."
Door: Nationale Zorggids