Morgen begint eindelijk de rechtszaak tegen Amerikaanse farmaceut Abbvie voor het leveren van gebrekkige borstimplantaten. Het bedrijf heeft 30 jaar lang, tot het jaar 2018, deze implantaten verkocht aan bijna zestigduizend Nederlandse vrouwen, waarbij een deel ernstige gezondheidsschade heeft opgelopen. Hiervan zijn 4800 vrouwen een zaak begonnen tegen de farmaceut voor compensatie, nadat eerdere pogingen met het bedrijf vastliepen. Dit meldt de Telegraaf.
De schadevergoeding die geëist is kan oplopen tot ongeveer 900 miljoen euro. Dit bedrag is volgens Jantina Hiemstra, advocate van Wichmann, niet alleen bestemd voor de 4800 aanklagers, maar ook voor 55.000 andere vrouwen die de dupe zijn geworden. Hiermee zouden zij de implantaten zonder kosten kunnen laten verwijderen en andere hersteloperaties kunnen financieren.
De farmaceut Abbvie, voorheen Allergan, weigert verantwoordelijkheid te nemen voor het gebrekkig product en de schadelijke gevolgen voor de vrouwen. Tot nu hebben ze alle pogingen voor een collectieve schadeafwikkeling afgewimpeld, en hiermee alle aansprakelijkheid. Hierdoor besloot Bureau Clara Wichmann om uiteindelijk naar de rechter te stappen.
Aansprakelijk
Volgens Hiemstra is het bedrijf wel degelijk aansprakelijk. Ze zegt dat het al tientallen jaren bekend is in de medische literatuur dat dit implantaat lymfeklierkanker veroorzaakt, iets wat Abbvie had moeten weten. De advocaat stelt dat het bedrijf hier niet naar heeft gehandeld en de vrouwen onvoldoende heeft gewaarschuwd, zodat zij een geïnformeerd besluit konden maken. Hiemstra gelooft dat de kans groot is dat ze de zaak zullen winnen, maar dat de strijd ogenschijnlijk lang zal voortduren. Vooral door de grootte van het bedrag dat geëist is.
Het RIVM stelt dat de gedupeerde vrouwen een verhoogd risico op BIA-ALCL hebben, een bepaalde vorm van lymfeklierkanker. Inmiddels zijn er al 52 van deze vrouwen die deze kanker hebben gekregen.
Door: Nationale Zorggids