Onze lever is een bijzonder orgaan: als je hier een deel van wegsnijdt, groeit er in de meeste gevallen weer een stuk nieuwe lever aan. Als iemand kanker in de lever heeft, kun je het aangetaste stuk van de lever dus operatief verwijderen. Maar dat kan alleen als er minimaal 30 procent lever overblijft. Voor veel patiënten met een te kleinere restlever betekent dit dat ze niet geopereerd kunnen worden. Maar dankzij internationaal onderzoek vanuit het Maastricht UMC+ zijn de behandelmogelijkheden van kanker in de lever nu aanzienlijk uitgebreid. Dat meldt het Maastricht UMC+.
Sinds 1986 kan bij patiënten die een lever-operatie nodig hebben en een te kleine rest-lever hebben, de aanvoer van bloed worden afgesloten in het aangetaste deel van de lever. Het gezonde deel gaat dan groeien met wel 10 procent in 6 weken. Op deze manier ontstaat uiteindelijk voldoende ‘rest’-lever om het zieke gedeelte operatief veilig te verwijderen. Maar helaas werkt deze aanpak alleen maar goed genoeg bij slechts 60 procent van de patiënten.
Nieuwe aanvullende techniek
Arts en onderzoeker Remon Korenblik onderzoekt samen met hoofdonderzoeker chirurg-oncoloog Ronald van Dam en interventieradioloog Christiaan van der Leij een extra behandelmogelijkheid bij kanker in de lever: “Het nieuwe idee van dit zogenaamde DRAGON-onderzoek was om niet alleen de aanvoer af te sluiten maar om tegelijk ook de afvoer van bloed vanuit de zieke zijde van de lever te blokkeren. In de hoop dat er dan sneller meer nieuwe lever zou gaan groeien. Uit ons onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is: Waar voorheen 60 procent van de patiënten binnen 6 weken geopereerd konden worden, kan dit nu al vaak al veel sneller. Uit de eerste resultaten blijkt dat tot 95 procent van de patiënten met een aanvankelijk te kleine restlever de uiteindelijke operatie kunnen ondergaan ”
Dit is natuurlijk heel goed nieuws en een grote stap vooruit. In 42 ziekenhuizen, verspreid over 17 landen is deze techniek inmiddels bij 90 patiënten succesvol toegepast. Inmiddels hebben zich 70 ziekenhuizen bij de onderzoeksgroep aangesloten. Maar Remon is nog niet klaar: “De volgende stap is om in een geloot gerandomiseerd onderzoek, “de DRAGON 2 trial”, de veiligheid en effectiviteit van deze behandelingen verder te onderzoeken. Want pas dan komen er wereldwijde richtlijnen voor en kan deze techniek als standaardzorg worden ingevoerd. Ook willen we nog onderzoeken voor welke andere soorten van kanker in de lever deze behandeling effectief is. Ik verwacht dat we over pakweg vijf jaar zeker weten of deze techniek zo succesvol wordt als we nu denken en hopen. Want dan zou dit echt een enorme vooruitgang betekenen in de behandeling van patiënten met uitzaaiingen in de lever en patiënten met primaire leverkanker.
Door: Nationale Zorggids