Normal_pexels-energepiccom-174938

Vandaag lanceert het Rode Kruis een innovatieve reanimatietraining, die via het EHBO-Instagramaccount van het Rode Kruis (@RodeKruis_EHBO) te volgen is. Deze ‘reanimatietraining’ heet ‘Life Saving Stories’ en bestaat uit 35 Instagram stories, waarin iemand gereanimeerd moet worden na een hartstilstand. Op deze manier wil het Rode Kruis meer jongeren bereiken om reanimatievaardigheden aan te leren. Hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren, werd dit weekend pijnlijk duidelijk toen tijdens een wedstrijd op het Europees Kampioenschap voetbal een speler van het Deens elftal op het veld werd gereanimeerd. Dit meldt het Rode Kruis.

In Nederland krijgen zo’n driehonderd mensen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat omstanders en vaak ook de jongere generatie, vaak niet goed weten wat ze moeten doen. Slechts een op de zes jongeren in Nederland weet hoe je moet reanimeren of hoe een AED te gebruiken als iemand hulp nodig heeft. Terwijl door reanimatie én het gebruik van een AED binnen zes minuten de overlevingskans tot wel 50 procent vergroot wordt. Daarom start het Rode Kruis een campagne waarbij deze generatie iets van EHBO leert.

Drempel omlaag

Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis: “We zijn heel enthousiast over ‘Life Saving Stories’. Het is mooi om een serieus onderwerp zoals reanimatie aan te bieden aan jongeren op het platform waar ze al dagelijks op zitten. Op deze manier maken we de drempel laag om reanimatievaardigheden aan te leren. Vervolgens volgt het stapje naar oefenen in de praktijk vanzelf. Deze stap past ook heel goed in onze strategie om meer jongeren EHBO- en reanimatievaardigheden aan te leren. En de aangrijpende beelden van de voetballer dit weekend, laten maar weer eens zien hoe belangrijk het is.”

Levens redden

Met ‘Life Saving Stories’ wordt geprobeerd om het gedrag van jongeren om te zetten in levensreddende handelingen en wordt ingehaakt op het tapgedrag van jongeren op social media. Door de serieuze training te gamificeren komt het reanimeren op een andere manier onder de aandacht bij deze doelgroep en wordt de stap naar het in de praktijk brengen ervan misschien kleiner.

Door: Nationale Zorggids