Colchicine, een ontstekingsremmend medicijn dat al eeuwen wordt gebruikt voor jicht, blijkt hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct kregen of last hebben van vernauwde kransslagaders. Een lage dosis van het medicijn verlaagt de kans hierop met 30 procent, zo blijkt uit een studie van het Radboudumc. Dit meldt het ziekenhuis.
Cardioloog en hoogleraar Jan Hein Cornel: “We bekeken het effect van Colchicine bij ruim 5.500 patiënten die in het verleden een hartinfarct kregen of last hadden van vernauwde kransslagaders. De helft van de patiënten kreeg elke dag 0,5 mg Colchicine, de rest een placebo.”
Minder hartinfarcten
De onderzoekers zagen dat er minder hartinfarcten optraden in de groep die Colchicine kreeg. Deze mensen hadden ook veel minder vaak een dotteroperatie nodig. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen de groepen, waarvan de patiënten gemiddeld 2,5 jaar meededen aan het onderzoek.
Natuurlijke ontstekingsremmer
Colchicine is een natuurlijke ontstekingsremmer die al eeuwenlang in gebruik is voor de behandeling van aandoeningen zoals jicht. Het wordt gewonnen uit herfsttijloos, een krokusachtig plantje. Hartinfarcten ontstaan door slagaderverkalking, een langdurig proces dat verergert door chronische ontstekingen. Het idee om dit middel te gebruiken tegen hart- en vaatziekten, ontstond toen artsen zagen dat reumapatiënten die het middel kregen minder vaak hart- en vaatziekten hadden. Een lage dosis ervan direct na een hartinfarct voorkomt een dotterbehandeling. Dit onderzoek toont als eerste aan dat het middel ook bij chronische hartpatiënten een volgende hart- of vaatziekte kan voorkomen.
Door: Nationale Zorggids