Slim toilet spoort kanker op

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University, onder wie een Nederlandse arts-onderzoeker, hebben een toilet ontwikkeld dat poep en plas kan analyseren. Hierdoor is het mogelijk kanker op te sporen. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Biomedical Engineering. Dit meldt dagblad Trouw.

Het systeem van de onderzoekers bestaat uit losse onderdelen die op een bestaand toilet gemonteerd kunnen worden: gewichtssensoren, camera's en urinestrips. De wc houdt bij hoe vaak en hoeveel je plast, en kan bepaalde eiwitten in de urine detecteren. Poep wordt geanalyseerd aan de hand van de Bristol Stoelgangschaal, die de ontlasting in categorieën indeelt. 

Slimme wc kan kanker opsporen door ontlasting te analyseren

De wc kan een uitkomst zijn voor mensen met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of de ziekte van Parkinson. Ook zou het kanker kunnen opsporen. Friso Achterberg, arts-onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): "Met de juiste sensoren erin zou de wc bloed in de ontlasting kunnen opsporen. Of de aanwezigheid van gal, wat een aanwijzing zou zijn voor een teruggekeerde alvleesklierkanker."

Wel moet duidelijk zijn bij wie de gegevens die het toilet verzamelt horen. Op dit moment wordt daarvoor de vingerafdruk gemeten van de persoon die het toilet doorspoelt. Dit wordt echter wel problematisch als steeds meer wc's doorgespoeld kunnen worden met behulp van sensoren en je ze dus niet meer hoeft aan te raken.

Privacy

Hiernaast is privacy nog een lastig punt. Veel mensen willen hun privacy niet opgeven, zoals ook nu blijkt met de ontwikkeling van corona-apps. Achterberg: "Die zorgen zijn ook normaal. De veiligheid moet gegarandeerd zijn, uiteraard. Ik denk dat de wetenschap een belangrijke taak heeft in het aangeven van wat er mogelijk is. De maatschappelijke discussie moet vervolgens bepalen wat er wenselijk is, en wat niet."

Door: Nationale Zorggids