Rookmelders ook verplichten in bestaande bouw kan levens redden

Om zoveel mogelijk levens te redden bij brand, wordt het voor alle huizen verplicht om rookmelders op iedere verdieping te plaatsen. Voor nieuwbouw geldt dit al en minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops wil dat deze verplichting ook gaat gelden voor bestaande bouw. Het voorstel om dit vast te leggen in bouwregelgeving is inmiddels in internetconsultatie gegaan. Hiermee geeft de minister invulling aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen. Dit meldt Rijksoverheid.

Minister Knops: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw.”

Bij brand ontstaan grote gezondheidsrisico’s en kan tot de dood leiden. Zo kan er rook worden ingeademd wat slecht is voor de longen. Ook is er kans op brandwonden. Door rookmelders op te hangen op iedere verdieping kan op tijd alarm geslagen worden en kan letsel voorkomen worden. Zo is er meer tijd om het huis te verlaten met alle inwonenden.

Inwerkingtreding

Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers. Reageren op deze internetconsultatie kan tot 21 maart via: https://www.internetconsultatie.nl

Door: Nationale Zorggids