Complicaties tijdens of vlak na een operatie komen vrij vaak voor. In 2018 zijn er wereldwijd 320 miljoen mensen geopereerd; naar schatting kreeg een op de vijf een complicatie. Een van de factoren die tot complicaties kan leiden is een te lage bloeddruk. Daarom is een anesthesioloog tijdens een operatie alert op een bloeddrukdaling. Die mag niet te lang duren.
Complicaties door lage bloeddruk
“Probleem is dat het operatieteam pas reageert als de bloeddruk onder een bepaalde grens komt”, zegt onderzoeker Denise Veelo. “Bijvoorbeeld door medicijnen te geven of vocht toe te dienen. Maar dat werkt niet meteen.” Onderzoeker Bart Geerts: “Gemiddeld ben je enkele minuten te laat met je interventie.”
Waarschuwingssysteem voor te lage bloeddruk
Daarom heeft het Amerikaanse medische technologiebedrijf Edwards Lifesciences een algoritme ontwikkeld dat werkt als een soort vroeg waarschuwingssysteem. Vóórdat de bloeddruk omlaag gaat, geeft het algoritme een waarschuwing. Dat kan, afhankelijk van de oorzaak, twee tot vijftien minuten van tevoren zijn. Vervolgens is het aan de arts of deze ingrijpt en hoe hij dat doet.
Bij ongeveer honderd operatiepatiënten is onderzocht of het systeem – in vergelijking met de standaard zorg – het aantal keer dat iemand lage bloeddruk krijgt, kan verminderen. Dat bleek het geval: patiënten kregen aanzienlijk minder lang met hypotensie te maken. Of het aantal complicaties tijdens en na de ingreep daardoor is gedaald, weten de onderzoekers nog niet.
Middel om de zorg te verbeteren
“Zo’n waarschuwingssysteem vervangt geen mensen”, benadrukt Veelo. “Het is een middel om de zorg te verbeteren. Uiteraard kan het geen acute bloeddrukdaling voorspellen als gevolg van menselijk handelen. Maar het systeem kan wel aanslaan op langzaam bloedverlies bijvoorbeeld of op uitdroging, zodat je de problemen vóór kunt zijn.” Geerts: “Het is puur een alarmbel die op tijd waarschuwt: er komt een bloeddrukverlaging aan, check het even.”
Door: Nationale Zorggids