Normal_vuurwerk

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) steunt het verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling. Steeds meer partijen zijn voor zo’n verbod om zo incidenten rondom Oud & Nieuw te verminderen. De branche zou met een verbod ongeveer 15 tot 20 procent van de inkomsten missen maar ziet vooral de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen. Dit meldt NOS.

De branchevereniging van vuurwerkverkopers en importeurs neemt haar verantwoordelijkheid door haar steun uit te spreken voor een gedeeltelijk verbod. Met het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen missen zij zo’n 15 tot 20 procent van hun inkomsten. Marcel Teunissen van BPN stelt dat handelaren waarschijnlijk banger zijn om hun gehele inkomsten te missen dan alleen een deel dat vuurpijlen en knalvuurwerk omvat.

Aanpak illegaal vuurwerk moet intensiever

De BPN hoopt samen met de politie, overheid en burgemeesters tot een “safetydeal” te komen waarbij wordt afgesproken wat de randvoorwaarden zijn om een feestelijke en veilige jaarwisseling te waarborgen. De vereniging wil bovendien dat de aanpak van illegaal vuurwerk opgeschroefd wordt. Ook de handhaving moet beter.

In APV alleen geheel vuurwerkverbod mogelijk

De gesprekken over een mogelijk vuurwerkverbod houden de gemoederen al enige jaren bezig maar sinds de afgelopen jaarwisseling lijkt er steeds meer steun te zijn voor zo’n daadwerkelijk verbod. Sommige partijen willen alleen knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden. Anderen willen een algeheel verbod op consumentenvuurwerk en stellen voor dat alleen de gemeente vuurwerk mag afsteken tijdens een speciale vuurwerkshow. Als een gemeente zelf een verbod wil doorvoeren, kan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) alleen gekozen worden voor een geheel verbod of geen verbod. Daarom mag in Apeldoorn en Rotterdam helemaal geen vuurwerk afgestoken worden door particulieren hoewel het in de landelijke politiek gaat over een gedeeltelijk verbod.

Apeldoorn en Rotterdam kiezen algeheel verbod

De gemeente Apeldoorn, gevolgd door Rotterdam, is de eerste die voor de volgende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod heeft ingevoerd. Consumenten mogen zelf geen vuurwerk meer afsteken, maar kunnen in plaats daarvan genieten van een vuurwerkshow die door de gemeente wordt georganiseerd. Meer gemeenten twijfelen over de invoering van zo’n verbod, maar wachten daarvoor eerst op actie vanuit de landelijke politiek.

Door: Nationale Zorggids