Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft soms te weinig geld voor tampons of maandverband. Uit het Bloedserieus-onderzoek van Plan International blijkt dat menstruatie-armoede ook in Nederland voorkomt. Dit meldt Plan.
Menstruatie-armoede betekent dat meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben voor producten als maandverband of tampons om hun menstruatie veilig en comfortabel door te komen. Uit onderzoek van De Bovengrondse, die informatie opvroeg bij organisaties die werken met minima, blijkt dat menstruatie-armoede leeft. Bijvoorbeeld onder de klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. De Bovengrondse sprak een aantal vrouwen die niet genoeg geld hebben om deze producten te bekostigen en waarvan sommigen zich daarom behelpen met wc-papier of vodden.
Bovengrondse en Plan International werkten onafhankelijk aan hun onderzoek, maar presenteren de resultaten van deze onderzoeken deze week samen op het Ministerie van Sociale Zaken.
Taboe op menstruatie én op geld
Wat menstruatie-armoede anders maakt dan het grotere probleem van armoede, is het taboe dat erop rust. Een dubbel taboe: je geldgebrek bespreken is al moeilijk, over je menstruatie praten komt daar nog eens bij. Sommige vrouwen die hulp nodig hebben, durven daar als het om hun menstruatie bijvoorbeeld niet bij hun hulpverleners om te vragen, ontdekte De Bovengrondse.
Een kwart van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen houdt het liever voor zichzelf als ze ongesteld is, blijkt uit het Bloedserieus-onderzoek van Plan International. Een derde van de ondervraagde meisjes vindt ongesteldheid maar een ongemakkelijk onderwerp met vrienden en een vijfde praat ook in het gezin niet openlijk over menstruatie. Bijna de helft van de meisjes en jonge vrouwen voelt zich vies als ze ongesteld is. Ook geeft bijna de helft aan dat ze zouden willen dat we in Nederland openlijker over het onderwerp kunnen praten.
Lancering Damesverband en ongesteldheids-emoji
Op elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Met hun onderzoeken vragen Plan International en de Bovengrondse aandacht voor de onbesproken problemen rondom ongesteldheid, en zetten zich in om menstruatie uit de taboesfeer halen. Zo heeft Plan International heeft daarom ook een ongesteldheids-emoji ontwikkeld, een bloeddruppel, die sinds kort beschikbaar is. De Bovengrondse lanceert ‘het Damesverband’: een inzamelactie met als doel om 50.000 euro op te halen voor menstruatieproducten voor meisjes en vrouwen die last hebben van menstruatie-armoede.
Door: Nationale Zorggids