Maandag vond de landelijke demonstratie tegen het mobiele 5G-netwerk plaats. Een paar honderd Nederlanders gingen de straat op om hun zorgen te uiten over de schadelijke effecten van 5G op de gezondheid van de mens. Waar critici vrezen op een verhoogde kans op kanker, alzheimer en onvruchtbaarheid, maken de Wereldgezondheidsorganisatie en het huidige kabinet zich daar geen zorgen over. Dit meldt NOS.
“Het enige bewezen effect is het opwekken van warmte in het lichaam of op de huid. Om gezondheidseffecten door te veel opwarming te voorkomen, gelden er blootstellingslimieten”, legt Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid uit. Volgens haar is er verder geen reden om aan te nemen dat het nieuwe 5G andere effecten op de gezondheid zal hebben dan bijvoorbeeld 4G of 3G.
Opwarming van het lichaam tegengaan
Eric van Rongen, voorzitter van INCIRP, de organisatie die de blootstellingslimieten en -richtlijnen opstelt, onderschrijft Beerlages stelling. De limieten zijn er om opwarming van het lichaam tegen te gaan. Want die opwarming kan voor gezondheidsproblemen zorgen.
Sommige demonstranten die maandag op straat liepen, zeggen al gezondheidsproblemen te hebben door straling. Anderen vrezen voor de nieuwe zendmasten die bij de komst van 5G geplaatst worden. Wat de meeste mensen zorgen baart is de tot nu toe ongebruikte frequentie die bij 5G in gebruik genomen gaat worden: de 26GHz-frequentie. Experts zijn echter duidelijk: ervan uitgaan dat die frequente tot gezondheidsklachten leidt, is niet aannemelijk. Van Rongen denkt dat de inschattingen niet of nauwelijks zullen afwijken van de praktijk. Immers, er is 20 jaar lang uitgebreid onderzoek gedaan naar de risico’s. Afwachten is wel wat de langetermijneffecten zullen zijn.
Door: Nationale Zorggids
Voor de Nederlandse normen voor stralingsbelasting en de geldigheid daarvan zie: https://www.stopumts.nl/doc.php/Reacties/12039/redir Brief Regering over 5G en Gezondheid aan de Tweede Kamer, met commentaar
Hoe veilig is het nieuwe 5G-netwerk mede gelet op de onthutsende analyse van de basis (Cofam-1 /Cofam-2) het zogeheten Zwitsers replica onderzoek van 2006 waarop de introductie en uitrol van UMTS in Nederland gebaseerd is.