Dermatologen stellen dat het smeren van aftersun op een reeds verbrande huid weinig zin heeft. Hoewel de crème prettig kan zijn om de huid te verkoelen en te hydrateren, kan het de schade van verbranding niet terug draaien. Bovendien staan er op flessen aftersun claims die niet waargemaakt kunnen worden, waardoor mensen een product gebruiken wat niet aan hun eisen voldoet. Dit meldt NU.nl.
Hoewel het gebruik van aftersun behoorlijk is ingebakken in de maatschappij, is het niet per definitie een goed idee om dit op de verbrande huid te smeren. Dermatoloog dr. Jorrit Terra licht toe hoe dit precies zit. Lotions die als aftersun verkocht worden, bevatten vaat parfum, menthol en converseermiddelen. Allen zijn niet goed om op een verbrande huid te smeren, omdat deze geïrriteerd kan raken.
Vetcrème gebruiken
Het zou beter zijn om na verbranding vetcrème te gebruiken. Deze herstelt het vochtherstel van de huid en kan klachten verminderen. Bovendien bevat het geen parfum en ingrediënten die verder kunnen irriteren. Uit Thais onderzoek bleek dat het gebruik van aloë vera in vergelijking met een placebo niet beter werkt.
Verbranding voorkomen
Wat wel goed werkt volgens Terra is het voorkomen van verbranding van de huid. Daarbij is het verstandig om regelmatig opnieuw te smeren en om schaduw op te zoeken op de heetste momenten van de dag. “De zon is de laatste jaren in kracht toegenomen. Met zonkracht 7 of 8 verbrand je al binnen tien tot vijftien minuten.” Bij te veel uv-straling beschadigt het DNA in de huid en dit is onomkeerbaar. Ook komen er ontstekingseiwitten vrij bij te veel blootstelling aan de zon. Dit leidt tot oververhitting en een grieperig gevoel.
Door: Nationale Zorggids