Een nieuwe studie moet uitwijzen of een kortere behandeling met een nieuwe combinatie van vier verschillende antibiotica net zo effectief kan zijn als de standaard langere behandeling tegen tuberculose (TB). Als dit onderzoek, onder de naam SimpliciTB, succesvol is, kan de behandelperiode van medicijngevoelige tuberculose naar beneden van zes naar vier maanden, en die van medicijnresistente tuberculose naar beneden van 18 tot 24 maanden naar zes maanden. Dit meldt Radboudumc.
NZG
Zijn 4 antibiotica even effectief als lange behandeling tegen tuberculose?
-Een kortere behandeling van tuberculose heeft een aantal grote voordelen. Als de patiënt eerder geneest is hij minder lang besmettelijk voor anderen. De kans op verspreiding van de ziekte neemt daardoor af. Daarnaast helpt het om de therapietrouw te verhogen. De toegankelijkheid van ziekenhuizen en goede medische hulp in landen waar TB voorkomt is vaak beperkt, waardoor de therapietrouw bij langdurige behandeling vaak in het geding komt. Hoe korter de behandeling, hoe groter de kans dat iemand hem volbrengt. Vooral voor tuberculose is het afmaken van de hele kuur erg belangrijk. Matige therapietrouw kan er namelijk voor zorgen dat de bacterie resistent wordt.
De studie is een wereldwijd initiatief van de TB Alliance. Het Sub-Sahara Afrikaanse deel van de studie wordt uitgevoerd door PanACEA, een consortium van 16 instituten in 11 landen, dat gecoördineerd wordt door Martin Boeree en Rutger Spoor van de afdeling Longziekten in het Radboudumc. PanACEA ontvangt voor deze studie 12 miljoen euro van EDCTP, waarvan een budget van 1,6 miljoen euro voor het Radboudumc. Het Radboudumc voert de aansturing en de medische monitoring uit, en werkt aan de ontwikkeling van onderzoekscapaciteiten – ‘capacity development’ – van de Afrikaanse partners.
Tuberculose is een belangrijke infectieziekte. Wereldwijd zijn zo’n 2,3 miljard mensen latent besmet, en zijn er 10 miljoen nieuwe patiënten met actieve ziekte per jaar. Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie, Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie dringt cellen binnen, en kan daar ingekapseld worden. Bij dit inkapselen kan schade aan het weefsel ontstaan, die tot het ziektebeeld leidt. Meestal zit de tuberculose in de longen, maar de ziekte kan ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen.
Door: Nationale Onderwijsgids