Van maandag 15 tot en met zondag 21 april is het de Week van de Teek. Deze week wordt al meer dan 10 jaar georganiseerd en heeft als hoofddoel om met goede informatie besmetting te voorkomen.
Alle voorlichting en goede zorg ten spijt, is er toch sprake van een stijgende lijn in het aantal Lymebesmettingen. In 2018 meldde het RIVM dat het aantal Lymepatienten de afgelopen twintig jaar is verviervoudigd, naar 27.000 gevallen in 2017. Bioloog Arnold van Vliet, mede-oprichter van Tekenradar.nl, zegt hierover: “Het merendeel geneest door antibiotica, maar twintig procent heeft heftige klachten.”
Niet iedereen met Lyme ziet rode ring
Het bekendste symptoom van Lyme zijn de beruchte rode ringen, die ontstaan binnen een paar dagen nadat je gebeten bent door een met de Borrelia burgforferi-bacterie besmette teek. Toch toont Lyme ook hierin aan waarom het als een grillige ziekte bekendstaat, want niet iedere besmetting leidt tot rode ringen.
Diederik Brandwagt, arts infectieziektebestrijding bij GGD regio Utrecht, spreekt dan ook van “in het gelukkige geval dát er een rode ring ontstaat”: “Als je een rode ring ziet, weet je dat je besmet bent, dan kan je behandeld worden en ben je in de meeste gevallen daarna klaar. Mensen bij wie die ring niet verschijnt, gaan pas later of niet naar de huisarts, dus kan de behandeling ook pas later starten.”
Waarom neemt het aantal Lymebesmettingen toe?
Al zit het volgens Brandwagt met de beschikbare informatie over teken en Lyme wel goed, toch is er een flinke toename in het aantal Lymebesmettingen. Waarom is dat zo? Lees alles over Lyme, het vinden van teken en de nog relatief onbekende andere tekenziekte die ontstaat door het teken-encefalitisvirus in ons interview met Arnold van Vliet, Diederik Brandwagt en onafhankelijk onderzoeker Fedor Gassner.
Door: Nationale Zorggids