Als het aan de Nederlandse Hartstichting ligt, moeten alle treinen en stations in het land worden uitgerust met een AED. Met dit apparaat kan iemand met een hartstilstand gereanimeerd worden en mogelijk in leven blijven. Nu hebben treinen geen AED’s en hebben maar 50 van de 400 stations in het land een AED. De NS is bang voor vandalisme en diefstal en wil daarom nog niet gelijk toezeggen. Dit meldt Telegraaf.
In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartaanval. Dit kan ook in het openbaar vervoer voorkomen, waardoor de aanwezigheid van een AED van levensbelang is. Op de 50 stations waar momenteel een AED hangt, zijn deze alleen door medewerkers te ontgrendelen. Door de apparaten ook in treinen te plaatsen, kan mogelijk sneller gereageerd worden in het geval van een hartstilstand.
Iedereen kan AED gebruiken
Het personeel van NS is getraind om mensen te reanimeren. De ambulance wordt dan ingeschakeld, waarna op het volgende station wordt gestopt om de zorg over te hevelen naar de hulpdienst. Wat bijzonder is, is dat een AED door iedereen te gebruiken is. Het apparaat komt met instructies en ‘spreekt’ de gebruiker aan middels spraakberichten. Zelfs op momenten dat treinpersoneel niet direct gelokaliseerd kan worden, kan dus de AED gebruikt worden door medereizigers.
Duur in aanschaf
De NS ziet zeker voordeel in het plaatsen van zulke AED’s, laat zegsvrouw Anita Middelkoop weten. Een grote zorg is alleen de kosten van het apparaat en de hoge kans op diefstal en vandalisme. Een AED kost 1.500 euro in aanschaf. “We onderzoeken met ProRail hoe we veilig meer AED’s kunnen installeren, mogelijk ook in de trein.” Arriva heeft al wel besloten om actie te nemen. “We hebben besloten overal AED’s te plaatsen voor de veiligheid van onze reizigers”, aldus een woordvoerder. Het gaat bij Arriva om alle nieuwe en gerenoveerde treinen.
Door: Nationale Zorggids