In 2018 waren er negentien Leidse studentenhuizen besmet met schurft. Ondanks de voorlichtingscampagne ‘Mijd de mijt’ van de GGD is de schurftmijt nog niet onder controle. Of zoals een Leidse studente het verwoordt: “Schurftmijt hoort er bijna bij en is onderdeel van het leven geworden”. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Net als in 2017 telde de GGD in Leiden vorig jaar negentien studentenhuizen waar bewoners last hadden van de huidziekte. Reden voor de organisatie om extra onderzoek te doen naar de vraag waarom met name studenten een schurftbesmetting oplopen. Landelijke cijfers zijn er niet, aangezien er voor schurft geen meldingsplicht geldt en niet duidelijk is hoeveel mensen daadwerkelijk de besmetting hebben opgelopen.
Schurft is een besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Die graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals erge jeuk en rode bultjes. Een besmetting vindt plaats als er langer dan 15 minuten huid-op-huid contact is. Ook via beddengoed of handdoeken is de mijt overdraagbaar. Vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals studentenhuizen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra, kunnen uitbraken ontstaan.
Schurft kan goed worden behandeld met tabletten of een crème. Wel is het belangrijk dat alle huisgenoten dezelfde behandeling ondergaan. Verder moeten kleren en beddengoed goed worden gewassen.
De Leidse GGD hoopt dat door meer bekendheid van het schurftprobleem besmette studenten sneller naar de huisarts of GGD gaan voor behandeling. Dit kan het aantal nieuwe besmettingen terugdringen.
Door: Redactie Nationale Zorggids