Week 7: Schurftgolf, adoptie aardbevingskinderen & onderzoek herkomst corona
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de schurftgolf, het onderzoek naar het coronavirus, de aardbeving in Turkije en zedenmisdrijven in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Ziekenhuisbezoek bij pijn op de borst niet altijd nodig
Niet iedereen met pijn op de borst hoeft hiervoor naar het ziekenhuis. Patiënten met een laag risico op een hartinfarct kunnen door ambulancemedewerkers thuis onderzocht worden, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. Bovendien verlaagt deze analyse de zorgkosten.
Dinsdag: Apothekers melden schaarste aan middel tegen schurft
Nu Nederland kampt met een schurftgolf is er een tekort aan hét middel ertegen, ivermectine. Het is niet bekend of het vooral door die golf komt. Aan veel medicijnen is een tekort. Dat komt door problemen met onder meer de productie en aanvoer. Ook hanteert Nederland lagere prijzen dan andere landen, die maken dat leveranciers hun medicijnen soms liever aan het buitenland leveren.
Woensdag: De Wereldgezondheidsorganisatie stopt onderzoek naar de oorsprong van coronavirus
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus gestaakt. Onderzoekers vertellen aan het wetenschappelijke tijdschrift Nature hoe het onderzoek vastliep na wederzijdse beschuldigingen van de Chinese en Amerikaanse overheid.
Donderdag: Adoptie kinderen aardbevingsgebied Turkije niet mogelijk
De beelden en berichten over de aardbeving in Turkije en Syrië roept de behoefte op om iets te betekenen voor de kinderen die hun ouders zijn verloren als gevolg van de ramp. Hoewel deze behoefte voorstelbaar is, is het niet mogelijk om kinderen uit rampgebieden te adopteren. Het risico op onzorgvuldige procedures, waarbij niet vastgesteld kan worden of de kinderen daadwerkelijk adoptabel zijn en er op juiste wijze afstand is gedaan, is groot.
Vrijdag: Veel meer aangiften en meldingen van zedenmisdrijven
Het aantal aangiften van zedenmisdrijven is vorig jaar fors toegenomen. Werden in 2020 nog zo’n 2900 aangiften gedaan van misdrijven als verkrachting, aanranding, incest, ontucht met minderjarigen en grooming, vorig jaar waren dat er ruim 3400, een toename van 20 procent.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong