Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week begon meteen op maandag. Het AMC kocht voor onderwijsdoeleinden hoofden in van commerciële Amerikaanse bedrijven, maar is daar per direct mee gestopt. Verder onder meer het interessante nieuws dat er een medicijn is dat de kans op en natuurlijk bevalling bij een stuitligging vergroot, dat het gebruik van de smartphone net zo verslavend kan zijn als roken en dat er een gevaarlijke verkoudheidsvirus in opkomst is die vooral zeer gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen.
Maandag: AMC stopt met inkopen Amerikaanse hoofden
Het AMC in Amsterdam is gestopt met de inkoop van hoofden uit de Verenigde Staten die bestemd zijn voor het onderwijs. Hoewel de activiteit legaal is, heeft het ziekenhuis moeite met de agressieve manier waarop het Amerikaanse bedrijf nieuwe klanten werft. Met name in verpleeghuizen en hospices zijn verkopers daar bezig met angst aan jagen onder ouderen. Hiermee willen ze hen overtuigen om hun lichaam te verkopen voor de wetenschap.
Dinsdag: medicijn vergroot kans op natuurlijke bevalling bij stuitligging
Een baby in een stuitligging kan op natuurlijke wijze geboren worden bij gebruik van het medicijn fenoterol. Dit medicijn verslapt de baarmoeder, waardoor het draaien stukken makkelijker gaat. Het aantal keizersnedes is met 20 procent gedaald bij stuitliggingen die op deze manier zijn gedraaid.
Woensdag: ‘Gebruik van smartphone net zo verslavend als roken’
Klinkt heel heftig en is het misschien ook wel. De mate waarin Nederlanders hun smartphone gebruiken voor WhatsApp, is vergelijkbaar met de verslaving aan roken. Schrijver van het boek ‘Appen is het nieuwe roken’ ziet dat whatsappen op dezelfde waarop er in de jaren zeventig gerookt werd. Bovendien zouden bouwers van apps, net zoals fabrikanten van sigaretten, het vooropgezette plan hebben om de gebruikers verslaafde te maken.
Donderdag: ‘Verplicht melding maken van zeer gevaarlijke verkoudheidsvirus’
Zeker vier kinderen in Nederland zijn gediagnosticeerd met AFM (Acute Flaccid Myelitis), ofwel acute spierverlamming. Dat lijkt misschien niet veel, maar in West- en Noord-Europa praat je toch wel over veertig tot zestig gevallen. Tien jaar geleden waren dat er nog nul. En dat zijn alleen nog de gevallen die geregistreerd zijn.
De relatief onbekende polio-achtige ziekte wordt mogelijk veroorzaakt door een specifiek verkoudheidsvirus dat vooral jonge kinderen onder de 9 jaar lijkt te treffen. Het lijkt om een gewone verkoudheid, tot na een paar dagen ineens ledematen en het middenrif verlamd raken. Een rolstoel is soms onvermijdelijk en een kind met AFM heet mogelijk ook hulp nodig bij het ademen. Een behandeling hiervoor lijkt er nog niet te zijn, hoewel er positieve berichten komen uit Amerika.
Vooralsnog beschikken Nederlandse artsen over te weinig kennis en daarom zou er een meldingsplicht ingesteld moeten worden bij vermoedens van AFM.
Vrijdag: artsen melden financiële contracten met medische industrie nog steeds niet
Bijna vijftig artsen en misschien wel meer gaan in het geheim financiële contracten aan met fabrikanten van medische hulpmiddelen. Ze krijgen geld in ruil voor het geven van lezingen of trainingen of voor advies. Dit alles geschiedt onder de noemer consultancy. Hoewel artsen het niet verplicht zijn om te melden, is er wel een Transparantieregister in het leven geroepen én is er een gedragscode voor hoe om te gaan met dergelijke vergoedingen voor artsen. En de gedragscode schrijft voor: maak een melding van een financiële vergoeding en wees hier transparant over.
Door: Redactie Nationale Zorggids