In ziekenhuizen is er behoefte aan meer kennis over biologische geneesmiddelen. Door het aflopen van patenten komen er alternatieven (biosimilars) op de markt en dat zal tot meer marktwerking leiden. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) zijn daarvoor een educatief programma gestart. Dit meldt IVM.
Het programma ‘Implementatie Biosimilars op Maat in ziekenhuizen’ (BOM) is ontwikkeld om ziekenhuizen en umc’s te ondersteunen bij lokale vraagstukken rond beleid en implementatie van biosimilars, zoals het creëren van meer draagvlak bij voorschrijvers, communicatie richting de patiënt en aspecten rond keuzes bij inkoop.
Bijeenkomsten op maat
Het programma biedt onder meer bijeenkomsten op maat voor alle betrokkenen, geaccrediteerde e-learningcursussen, factsheets, animatiefilms, een rekenmodel en een wegwijzer. De materialen en scholingen zijn toegespitst op de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder voorschrijvers, apothekers, verpleegkundig specialisten en apothekersassistenten. De materialen sluiten aan bij de bestaande toolbox Biosimilars die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) hebben ontwikkeld.
Meer keuze en marktwerking
Er zijn veel veranderingen op de markt voor biologische geneesmiddelen. In Europa zijn inmiddels ruim 40 biosimilars voor veertien moleculen door de European Medicines Agency (EMA) beoordeeld en toegelaten. Dat aantal zal de komende jaren flink groeien en van een deel verloopt de marktexclusiviteit. Hierdoor ontstaat er voor artsen meer keuze en zullen de prijzen van deze middelen eventueel gaan dalen.
Biologisch geneesmiddel
Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat een of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Deze geneesmiddelen worden onder meer gebruikt voor de behandeling van kanker, chronische darmontstekingen, reuma en groeistoornissen.
Door: Redactie Nationale Zorggids