Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Het opsporen van agressieve prostaatkanker kan sinds kort een stuk minder pijnlijk worden uitgevoerd. Met de komst van de speciale SelectMDx-prostaatkankertest is het niet altijd meer nodig om een zogenaamde weefselprik te doen, wat patiënten als pijnlijk ervaren. Door de niet-invasieve test komt er mogelijk ook meer ruimte in de wachtkamers en wordt bespaard op zorgkosten. Dit meldt Telegraaf.

Die wachtkamers zijn in Nederland vol, met 20.000 biopten per jaar om prostaatkanker vast te stellen. In veel gevallen blijkt dat er na het afnemen van weefsel, geen sprake is van kanker. Een vergrote prostaat of een ontsteking kunnen ook tot klachten leiden en is makkelijk te behandelen. De mannen worden door hun huisarts doorgestuurd na een verhoogde PSA-waarde, wat staat voor Prostaat Specifiek Antigeen.

PSA-waarde onder 10

Het Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk deed een test onder 138 mannen die zich melden met prostaatproblemen. Twee derde van de mannen konden na gebruik van de SelectMDx-prostaatkankertest weer opgelucht naar huis. Ondanks hun verhoogde PSA-waarde, bleek uit de test dat zij een ‘zeer laag risico’ hebben op prostaatkanker. Hierdoor was het niet noodzakelijk om de pijnlijke biopt te nemen. Het ziekenhuis gebruikt de urinetest nu als standaard bij mannen met een PSA-waarde onder 10.

Besparen op zorgkosten

Naast het voordeel voor mannen, is er ook behoorlijk te besparen op zorgkosten door de komst van de test, die ook wel de PapaPrint wordt genoemd. Per EU-lid kan de invoering van de test ieder jaar 30 miljoen euro besparen. Dit komt omdat het nemen en onderzoeken van de biopt een duurder proces is dan de PapaPrint. De test is uitgedacht en doorontwikkeld op de campus van de Universiteit van Nijmegen. Hoogleraar Experimentele Urologie bij het Radboudumc Jack Schalken bedacht het concept van de test.

Door: Redactie Nationale Zorggids