Het kabinet stelt 14,5 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor mensen met de diagnose chronische Q-koorts, Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) of met een QVS vergelijkend ziektebeeld. Ook de nabestaanden van overleden chronische Q-koortspatiënten kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Dit meldt Rijksoverheid.
Van 2007 tot en met 2010 was er in Nederland een uitzonderlijke Q-koortsuitbraak. De overheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak onder controle te krijgen en de negatieve gevolgen voor mensen zo veel mogelijk te beperken. Desondanks heeft de uitbraak ertoe geleid dat mensen zijn overleden aan Q-koorts, of ernstig ziek zijn geworden. De impact op hun leven en dat van hun naasten is groot.
De beslissing van het kabinet om in een tegemoetkoming te voorzien is bedoeld als gebaar van erkenning voor deze groep mensen. In totaal is 14,5 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over de toegewezen aanvragen. De tegemoetkoming is maximaal 15.000 euro per aanvraag. Aan een patiënt of nabestaanden wordt één keer een tegemoetkoming gegeven. Aanvraag hiervan kan van 1 oktober 2018 tot en met 31 januari 2019.
Q-koortspatiënten laten in een reactie weten zich niet serieus genomen te voelen. De 33-jarige Sharon zit al jarenlang thuis en heeft veel last van spierpijn, gewrichtspijn, hartklachten, uitvalverschijnselen en migraineaanvallen. “Als je kijkt hoelang ik nu al inkomsten mis en hoe groot de financiële problemen zijn en waarschijnlijk nog gaan worden, dan staat het niet in verhouding tot elkaar. Nog niet eens een klein beetje.” Dit beaamt ook patiëntenvereniging Q-uestion. Sommige patiënten zullen 40 jaar arbeidsinkomen verliezen en daarom zou de overheid per patiënt moeten bekijken wat hij of zij nodig heeft. En dan is er niet bijna 15 miljoen euro nodig, maar misschien wel 100 miljoen.
Door: Redactie Nationale Zorggids