Ook mensen bij wie nu pas wordt vastgesteld dat zij Q-koorts hebben, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming. Zij moeten de ziekte dan wel tijdens de uitbraak van 2007 tot 2011 hebben opgelopen, zegt minister Bruins van Medische Zorg.
Patiënten die zich voor 1 februari hadden gemeld, kunnen rekenen op 15.000 euro als "gebaar ter erkenning van hun leed". Maar artsen krijgen nog altijd mensen in de spreekkamer die Q-koorts onder de leden blijken te hebben. De Tweede Kamer vond het oneerlijk dat zij achter het net zouden vissen. Daarom verruimt Bruins de regeling.
Een flink deel van de Kamer zou liefst zien dat een patiënt niet langer hoeft aan te tonen dat hij in de jaren van de uitbraak ziek is geworden. Maar daar wil de minister niet aan. Bruins maakt verder geld vrij om onderzoek te doen naar Q-koorts bij jongeren.
Q-koorts wordt van dier op mens overgedragen, maar niet van mens op mens. In Nederland gaat het met name om melkgeiten en melkschapen die de ziekte hebben overgedragen aan de patiënten. Het inademen van lucht waar de bacterie in zit, is veelal de manier waarop mensen ziek worden. Dit gebeurt tijdens het lammerseizoen.
Door: ANP