Wie meedoet aan een city swim of ander zwemevenement in open water, kan zich opgeven voor een onderzoek van het RIVM naar antibioticaresistente darmbacteriën. Dit zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Deze kunnen ook in open water zitten, zoals grachten en rivieren, waarin zwemevenementen worden gehouden. Hoewel deze darmbacteriën meestal ongevaarlijk zijn voor gezonde mensen, kunnen kwetsbare mensen, zoals ziekenhuispatiënten, er wel ziek van worden. Het RIVM onderzoekt in hoeverre het mogelijk is om resistente darmbacteriën binnen te krijgen door te zwemmen in open water. Dat meldt RIVM.
Resistente darmbacteriën
Er zijn meerdere manieren waarop mensen antibioticaresistente darmbacteriën binnen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld via contact met dieren of mensen die deze bacteriën bij zich dragen, of via reizen naar landen waar deze bacteriën meer voorkomen dan in Nederland. We vermoeden dat de kans om resistente bacteriën binnen te krijgen via zwemmen relatief klein is vergeleken met deze andere manieren. Dit onderzoek zal laten zien hoe groot of klein deze kans precies is. Deze informatie is nodig om te kunnen beslissen of maatregelen getroffen moeten worden om de waterkwaliteit te verbeteren.
Resistente bacteriën in open water
Antibioticaresistente darmbacteriën komen in rioolwater terecht via de ontlasting van mensen die met antibiotica zijn behandeld. Het rioolwater wordt gezuiverd en daarna op open water geloosd. In dit gezuiverde rioolwater komen echter nog steeds bacteriën voor (ook resistente), en deze komen dus in het open water terecht. Officiële zwemwateren moeten aan Europese kwaliteitseisen voldoen, de waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. Voor overige wateren is dit niet het geval en weten we meestal niet hoe de kwaliteit is.
Poepbacterie
Voor de zwemmersstudie wordt een resistente variant van de E.coli bacterie onderzocht, ook wel ‘poepbacterie’ genoemd. De poepbacterie komt voor in de darmen van alle mensen. De resistente variant van de poepbacterie, de zogenaamde ‘ESBL-producerende’ E. coli, komt in Nederland voor in de darmen van ongeveer 1 op de 20 mensen. De meeste mensen merken hier niets van. De bacterie geeft vooral problemen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Door de ontlasting van mensen korte tijd voor en na het zwemmen te onderzoeken, kunnen we zien of mensen tijdens zwemmen de ESBL-producerende E. coli bacterie hebben binnengekregen. Daarnaast onderzoeken we of deze bacterie ook in het water zit.
Deelnemers aan zwemevenementen van 16 jaar en ouder kunnen zich opgeven voor dit onderzoek via www.rivm.nl/zwemmersstudie
Door: Redactie Nationale Zorggids