Door een wetsvoorstel van minister Bruins van Zorg en Grapperhaus van Justitie moet het niet meer gebeuren dat de meldkamer van 112 niet of niet goed bereikbaar is. Nu gebeurt het nog wel eens tijdens een stroomstoring of storm mensen lang in de wacht staan of dat de verbinding wordt verbroken. Door de telefoontjes door te sturen naar andere meldkamers in het land, kan voorkomen worden dat bij noodgevallen iemand de meldkamer niet kan bereiken. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De ministers willen met hun wetsvoorstel Nederlanders verzekeren van hulp bij noodgevallen. Nu kunnen telefoontjes tijdens piekmomenten alleen worden doorgestuurd naar aanliggende regio’s. Wanneer dit ook verspreid kan worden over het hele land, zou de dekking veel beter kunnen zijn. Het wetsvoorstel wordt voorgelegd aan hulpdiensten.
Tijdens een stroomstoring in Amsterdam vorig jaar kwamen in totaal 369 telefoontjes niet aan, anderen stonden ruim twintig minuten in de wacht. Ook tijdens eerdere stroomstoringen waren er problemen met de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Drie sterfgevallen hadden mogelijk voorkomen kunnen worden wanneer de hulpdiensten bereikbaar waren.
Door: Redactie Nationale Zorggids