Gisteren ontstond in Duitsland ophef over Volkswagen die mensen inzette om uitlaatgassen te inhaleren, bij wijze van onderzoek. Dit gebeurt niet alleen bij Volkswagen, zegt het RIVM. Proefpersonen worden gebruikt om onder meer te onderzoeken wat blootstelling aan stikstofdioxide doet met de mens. Dat melden NU.nl en NOS.
Volkswagen gebruikte 25 gezonde mensen om te achterhalen wat het effect van stikstofdioxide is op de mens. Hiermee wilde het de uitstoot via uitlaatgassen van diesels manipuleren om zo binnen de wettelijke limieten te blijven.
RIVM-inhalatietoxicoloog Flemming Cassee laat weten dat mensen dagelijks stikstofdioxide inademen, en dat de hoeveelheid tijdens de proef slechts iets hoger was. “Maar dat heeft ook te maken met de tijd waarin zo’n onderzoek wordt uitgevoerd. Als bijvoorbeeld wilt onderzoeken wat de gevolgen zijn van 24 uur blootstelling, kun je de proefpersonen ook binnen twee uur aan diezelfde hoeveelheden blootstellen. Dat maakt het nog geen vergassingsoperatie”, zegt Cassee.
In Nederland zijn ook weleens zulke proeven uitgevoerd. Hier was het RIVM soms ook bij betrokken. Deze proeven vonden plaats tussen 2006 en 2012. Zo zijn er ooit twaalf mensen in een grote vrachtwagen gezet en moesten ze een uur lang een gasmasker ophouden die omgevingslucht binnenliet. Met dit onderzoek wilden instanties achterhalen wat het effect van diesel was op de hersenen. Mensen die met het onderzoek meededen werden vooraf ingelicht over de risico’s, gaven toestemming en kregen een vergoeding. Alle onderzoeken waarbij het RIVM betrokken was zijn ethisch getoetst.
Door: Redactie Nationale Zorggids