Om de gezondheid in steden effectief te verbeteren is een integrale aanpak in de leefomgeving nodig. Dit maken de resultaten van het project GO! Utrecht van het RIVM over een gezonde leefomgeving in deze stad duidelijk. Voor de tien wijken in Utrecht worden combinaties van maatregelen voor de leefomgeving voorgesteld die extra gezondheidswinst kunnen opleveren. Dat meldt RIVM.
De voorstellen zijn afgestemd op de lokale omstandigheden en zijn weergegeven in factsheets. Maatregelen voor het milieu, de inrichting van de omgeving en de sociale samenhang zijn tegen elkaar afgewogen en vertaald naar een integrale aanpak om de gezondheid van de inwoners in de wijken te verbeteren. Zo bieden ze de gemeente handvatten om keuzes te maken.
De meerwaarde van dit project zit vooral in de voorgestelde combinaties van maatregelen die op meerdere onderdelen positief uitwerken: lucht en geluid, gezondheid en leefstijl, actief en sociaal, veiligheid en schoon, voorzieningen en inrichting, en groen.
Het project is in opdracht van de gemeenten Utrecht uitgevoerd. De benodigde informatie is verzameld uit beschikbare Utrechtse databestanden, wijkgesprekken en (inter)nationale bronnen met leefomgevingsmaatregelen. Aanvullend heeft het RIVM luchtkwaliteitsberekeningen uitgevoerd om op wijkniveau een beeld te krijgen welk aandeel de verschillenden lokale bronnen leveren aan de totale luchtkwaliteit. Het aanvullende rapport bij de factsheet bevat achtergrondinformatie bij de factsheets om onder andere de voorgestelde maatregelencombinaties te kunnen beoordelen en uit te voeren. Volgens de onderzoekers kan een dergelijke aanpak ook gebruikt worden voor anderen steden.
Door: Redactie Nationale Zorggids