Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is op zoek naar poepdonoren. Deze heeft het ziekenhuis namelijk nodig om te onderzoeken wat het effect van poeptransplantaties is op het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dat meldt RTL Nieuws.
Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders kampen met PDS. Het syndroom geeft klachten als buikpijn en ontlastingsproblemen. De oorzaak van PDS is niet precies bekend, maar een spastische darm of gevoelige darmwand spelen zeker een rol. Het AMC wil uitzoeken of patiënten met een prikkelbare darm zich beter voelen na een poeptransplantatie en daarvoor heeft het ziekenhuis donoren nodig.
Al eerder bleek dat patiënten met chronische diarree verlichting voelen na een poeptransplantatie. “Uit onderzoek blijkt dat mensen met buikpijn andere darmflora hebben dan mensen die gezond zijn. Bij een poeptransplantatie vervangen de gezonde bacteriën van een donor de zieke bacteriën van een patiënt”, zegt hoogleraar Marc Benninga van het AMC.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een poepdonorbank en die stelt zijn voorraad beschikbaar, mocht het AMC dat nodig hebben. Poepdonoren blijken lastig te vinden, moeilijker dan bijvoorbeeld bloeddonoren. Sinds de opening van de donorbank hebben 170 mensen zich gemeld, maar slechts vijf van hen zijn goedgekeurd. Microbioloog Ed Kuijper van het LUMC snapt dan ook heel goed dat het AMC een eigen campagne is gestart voor het vinden van poepdonoren. Overigens onderzoekt het Leidse ziekenhuis op dit moment of een poeptransplantatie iets kan betekenen voor mensen met autisme.
Door: Redactie Nationale Zorggids