Als het aan minister Bruins van Medische Zorg ligt, dan wordt er serieus gekeken naar de mogelijkheid om zeer dure medicijnen via dwanglicenties goedkoper na te mogen maken. Hiermee zet hij een stap die voormalig minister Schippers niet wilde zetten. Zij bleef in gesprek met fabrikanten van de dure middelen, maar Bruins wil adequater optreden voor patiënten die afhankelijk zijn van de dure maar soms levensreddende middelen. Dit meldt het Financieele Dagblad
Met een dwanglicentie wordt het mogelijk voor apothekers om een geneesmiddel na te maken, ook als daar een patent op rust. De maatregelen moet het mogelijk maken dat patiënten de dure geneesmiddelen alsnog krijgen, ook als er nog geen afspraken zijn gemaakt over de prijs die de overheid daarvoor wil betalen. Nu gebeurt het nog dat een middel niet op de markt komt omdat de kosten daarvan te hoog zijn, terwijl patiënten in de tussentijd aan hun lot worden overgelaten.
Minister Bruins stelde gisteren tijdens een debat te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van zo’n dwanglicentie. “Het is een instrument dat de afgelopen jaren niet is ingezet, maar dat wil niet zeggen dat we dat in de toekomst ook niet gaan doen.” Wel zegt hij niet lichtzinnig over de maatregel te denken omdat het de geneesmiddelenmarkt kan verstoren. Schippers werd al door de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) op de maatregelen gewezen en Bruins lijkt nu daadwerkelijk het advies van de RVS op te volgen om het middel in te zetten.
Deze week werd bekend dat apothekers geneesmiddelen met extreem hoge prijzen zelf voor een fractie van de prijs kunnen namaken. Het middel Orkambi, waar voormalig minister Schippers zeer lang over onderhandelde, zou daarmee veel goedkoper voor patiënten gemaakt kunnen worden. De dwanglicentie heft het patent op zo’n middel op. Op dit moment lopen ook onderhandelingen over Spinraza, dat een slordige 240.000 euro per jaar per patiënt kost. Zolang er geen prijsafspraak wordt gemaakt met de fabrikant, hebben de patiënten geen toegang tot het middel.
Door: Redactie Nationale Zorggids