Normal_medicatie_pillen_medicijnen

Zo’n 10 procent van de vermijdbare medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames houdt direct verband met een verminderde nierfunctie én het niet aanpassen van medicijngebruik. Bij ouderen is dit zelfs 30 procent. Om dit onder de aandacht te brengen is de hele maand oktober themamaand Nieren en Medicijnen bij de Service Apotheken in Nederland. De Nierstichting sluit hierbij aan en biedt de Check Nier & Medicijn én een informatiepakket Nierveilig Medicijngebruik voor professionals aan. Dit meldt de Nierstichting.

In Nederland heeft ruim één op de tien mensen chronische nierschade, dit zijn zo’n 1,7 miljoen mensen. De helft van deze mensen, zo’n 850.000, heeft een verminderde nierfunctie. Vaak zijn dit mensen met diabetes en/of een hoge bloeddruk. Ook ouder worden zorgt voor achteruitgang van de nierfunctie.
 
Mensen met een hoog risico op nierschade, zoals mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, moeten minstens één keer per jaar de nierfunctie laten bepalen. Die uitslag moet worden doorgegeven aan de apotheker. Zo kunnen arts en apotheker samen de veiligheid van het medicijngebruik bewaken. Uit onderzoek blijkt dat van slechts 15 procent van de risicogroepen een actuele nierfunctie in de apotheek aanwezig is. Dit ondanks een wettelijke verplichting om afwijkende nierfunctiewaarden door te geven aan de apotheker. 
 
De hele maand oktober is themamaand Nieren en Medicijnen bij ruim 400 Service Apotheken in Nederland. In een aantal gevallen wordt de nierfunctie in de apotheek bepaald als deze niet bekend is. Soms komt daar uit dat een medicijn niet mag worden gebruikt en een ander medicijn moet worden verstrekt, maar veelal gaat het om aanpassingen in de dosis. De Nierstichting sluit hierbij aan en biedt daarom de Check Nier & Medicijn én een informatiepakket Nierveilig Medicijngebruik aan om nierveilig medicijngebruik in de praktijk te ondersteunen. Dit pakket bevat verschillende tools en instrumenten om de arts, apotheker en hun patiënten te ondersteunen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids