Het Radboudumc gaat met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis bij gezonde vrijwilligers genetisch gemodificeerde knaagdiermalaria als vaccin testen. Het vaccin bestaat uit een malariaparasiet die voorkomt bij de muis, waaraan een specifiek gen is toegevoegd dat bescherming tegen malaria bij de mens moet opwekken. De eerste drie vrijwilligers krijgen het vaccin vandaag toegediend. Dat meldt het Radboudumc.
In het Havenziekenhuis start op 6 juni 2017 een klinisch onderzoek met een genetisch gemodificeerd malariavaccin in samenwerking met het Radboudumc en het Erasmus MC. Het vaccin is gebaseerd op een malariaparasiet die voorkomt bij de muis, maar bij de mens niet tot ziekte leidt. Klinisch leider van het onderzoek Perry van Genderen: “In deze parasiet is een kenmerkend gen van de menselijke malariaparasiet ingebouwd. Het geproduceerde eiwit moet bij de mens tot effectieve bescherming tegen malaria leiden.”
Het vaccin, ontwikkeld door het Instituto de Medicina Molecular Lisboa (iMM Lisboa) in Portugal met financiële steun van PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI), wordt eerst getest op veiligheid en vervolgens op werkzaamheid. Robert Sauerwein, die het geheel coördineert: “Als er bescherming optreedt, dan willen we ook proberen vast te stellen hoe lang die bescherming standhoudt.”
Het Radboudumc heeft een traditie in het testen van medicijnen en vaccins tegen malaria bij menselijke vrijwilligers. In dit project wordt samengewerkt met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis, waar een deel van de vaccintests wordt uitgevoerd.
Door: Redactie Nationale Zorggids