Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid roept overheden, de farmaceutische industrie, NGO’s en patiëntenvertegenwoordigers op om samen te komen tot nieuwe afspraken over innovatie en betaalbare prijzen van geneesmiddelen. Die nieuwe afspraken moeten een doorbraak bieden voor de huidige situatie waarin gezondheidszorgsystemen wereldwijd steeds meer onder druk komen te staan. Enerzijds door stijgende prijzen voor geneesmiddelen, anderzijds tekorten door te lage geneesmiddelenprijzen, waardoor het niet aantrekkelijk is om bepaalde medicijnen te produceren. Dit meldt Rijksoverheid.
Van Rijn: “Het huidige systeem van onderzoek, de ontwikkeling en de prijzen van medicijnen is niet duurzaam. Gezondheidszorg overal ter wereld wordt effectiever, toegankelijker en beter betaalbaar als we komen tot nieuwe en betere samenwerking op dit terrein. Zodat nieuwe medicijnen sneller beschikbaar komen, fabrikanten een goede prijs voor hun innovatieve nieuwe producten blijven ontvangen en we kunnen blijven rekenen op bestaande medicijnen. Patiënten zullen daar in de eerste plaats de vruchten van plukken, maar ook dokters, overheden en farmaceutische bedrijven.”
Van Rijn deed zijn oproep tijdens het ‘Fair Pricing Forum’ dat het ministerie van Volksgezondheid op 10 en 11 mei organiseert samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Meer dan 200 experts afkomstig van overheden, de farmaceutische industrie, NGO’s en patiëntenvertegenwoordigers uit de gehele wereld komen daarvoor samen in Amsterdam.
De inzet van het Fair Pricing Forum sluit aan op de in 2016 verschenen ‘Geneesmiddelenvisie’ van demissionair minister Schippers van Volksgezondheid. De centrale vraag daarin is hoe de toegang tot innovatieve en betaalbare geneesmiddelen gewaarborgd kan blijven voor de patiënt. Ook haar inspanningen op het terrein van geneesmiddelen tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 om een betere balans te krijgen in het farmaceutische systeem in Nederland en de EU was onderdeel van de Geneesmiddelenvisie.
Door: Redactie Nationale Zorggids