Het plaatsen van een pacemaker kan tegenwoordig een stuk makkelijk in het UMC Utrecht. Artsen kunnen daar gebruik maken van 3D-techniek, waarbij de arts tijdens de operatie op beelden ziet waar hij de elektroden precies moet plaatsen. Een goede plaatsing verbetert de werkzaamheid van de pacemaker. De techniek is in het UMC Utrecht ontwikkeld en al vijf patiënten zijn succesvol behandeld. Dit meldt RTL Nieuws.
Het plaatsen van de zeer kleine stroomdraadjes van de pacemaker is een heel nauwkeurig werkje. Vooral het derde draadje zorgt vaak voor moeilijkheden en bij een op de drie patiënten slaagt de ingreep niet of niet helemaal. Met de nieuwe techniek hoeven artsen voorafgaand aan de operatie geen MRI-beelden meer in te studeren, maar zien zij tijdens de operatie precies waar zij langs moeten.
De techniek kent vele voordelen, stelt cardioloog Mathias Meine. “De procedure is korter en eenvoudiger, de röntgenstralingsbelasting neemt af en het resultaat is beter.” Ook kan de 3D-techniek de kosten van de ingreep aanzienlijk verlagen. De afgelopen weken zijn vijf patiënten geopereerd met hulp van de 3D-techniek. Door de nauwkeurige plaatsing die nu mogelijk is, werkt de pacemaker beter voor meer mensen.
Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting overlijden ieder jaar zo’n 7.000 mensen aan hartfalen. Voorbeelden hiervan zijn een hartinfarct, hartritmestoornissen of een hoge bloeddruk. Ieder jaar krijgen 25.000 Nederlanders de diagnose hartfalen. Het overgrote deel van deze patiënten is ouder dan 65 jaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids