Alle hulpmiddelen die mensen gebruiken om te stoppen met roken zijn even effectief. Eerder leek te zijn aangetoond dat medicatie sneller helpt dan nicotinepleisters, echter ontkrachten Amerikaanse onderzoekers dat nu. Dit meldt de Volkskrant.
De onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin lieten duizend rokers één van de drie hulpmiddelen gebruiken: nicotinepleisters, het middel varenicline, of een combinatie van pleisters en andere vervangers. De proefpersonen werden na 26 en na 52 weken getest. Er werd gekeken hoeveel proefpersonen per hulpmiddel gestopt waren. Bij alle methoden was ongeveer 20 procent van de rokers na een jaar gestopt met roken.
Volgens Arie Dijkstra, gezondheidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het geen verrassende conclusie. “Veel onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie. In dat geval is varenicline altijd heel effectief. Dat is nu niet geval”, zegt Dijkstra. De psycholoog vindt dat de studie vooral de schamele meerwaarde van de hulpmiddelen laat zien. Zonder hulpmiddelen stopt ongeveer 10 procent van de rokers met hun verslaving.
Naast gebruik van het hulpmiddel volgden de proefpersonen ook begeleid therapeutische gesprekken. Deze gesprekken zijn volgens hem zeer effectief tegen rookverslaving. De invloed van de begeleiding kan het gebruik van de hulpmiddelen hebben beïnvloed. Hierdoor zijn de gelijke effecten eventueel te verklaren.
©Nationale Zorggids
Ik denk dat dit bericht enigszins genuanceerd dient te worden. Want per persoon is niet elk hulpmiddel even effectief. Voor mij heeft Champix (http://www.champixkopen.com, voor meer informatie) weer wel geholpen t.o.v. Nicorette en Niqotuin. Voor mij persoonlijk zijn alle hupmiddelen dus niet even effectief.